Zupa migdałowa

Zupa migdałowa to danie, które można spotkać na wigilijnych stołach. Posiłek dla prawdziwego łasucha. Nadaje się również na deser. Może pojawić się na naszych stołach również jako potrawa na śniadanie.

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,75 l mleka
  • - 200 g płatków migdałów
  • - 1 łyżka cukru
  • - starta skórka z 1 pomarańczy
  • - 2 łyżki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy mleko, gotujemy.



Krok 2

W tym czasie na patelni rumienimy połowę płatków migdałowych.



Krok 3

Zrumienione płatki dodajemy do mleka i gotujemy przez chwilę. Dodajemy cukier, 1 łyżkę cynamonu oraz startą skórkę z 1 pomarańczy.



Krok 4

Zupę migdałową przed podaniem posypujemy pozostałą częścią płatów migdałowych oraz cynamonem. Zupę możemy udekorować lekko posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.