Chałka buraczana z kokosową kruszonką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto chałka

  • 300g maki pszennej, 100g żytniej 50g mąki orkiszowej (*lub użyć wyłącznie mąki pszennej)
  • drożdże suche 7g
  • 200ml ciepłego mleka Łaciate
  • 5 łyżek ksylitolu
  • pół łyżeczki soli
  • sproszkowany burak - ok 3-4 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • masło 2 łyżki (roztopione) Łaciate
  • *roztrzepane jajko do posmarowania

Kruszonka

  • 30g masła Łaciate,
  • 70g mąki kokosowej,
  • 20g pasty kokosowej (zmielony miąższ kokosowy),
  • *zamiennie do pasty kokosowej sprawdzi się również cukier kokosowy ok 3 łyżki

Przygotowanie

Krok 1 chałka

Wszystkie składniki ze sobą łączymy, z powstałego ciasta formujemy kulę i odstawiamy w misce pod ściereczką na ok 1,5h do wyrośnięcia ciasta.



Krok 2 kruszonka

Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.



Krok 3

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 3 części i formujemy z nich wałeczki - każdy długości ok 50-60cm. Zaplatamy z nich warkocz. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25-30 minut (do zbrązowienia skórki).





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.