Krem z dyni to bardzo rozgrzewająca zupa. Idealna na jesień. Warto przygotowywać z dyni potrawy póki jest na nią sezon.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Dynię myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Następnie kroimy na kawałki. Marchew myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy dynię, marchew, cebulę i czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy przez około 3 minuty.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Całość następnie blendujemy, tak aby zupa była kremowa. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dzielimy na porcje i do każdej dodajemy śmietankę Łaciatą. Dekorujemy odrobiną pietruszki. Podajemy.
Dodaj komentarz