Zupa krem z dyni

4.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

- 1 kg dyni

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 3 szklanki bulionu drobiowego

- 2 łyżki oliwy

- 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%

- ¼ łyżeczki soli lub do smaku

- 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku

- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

  • Dynię myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Następnie kroimy na kawałki. Marchew myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek siekamy.

Krok 2

  • W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy dynię, marchew, cebulę i czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy przez około 3 minuty.

Krok 3

  • Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Całość następnie blendujemy, tak aby zupa była kremowa. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Krok 4

  • Dzielimy na porcje i do każdej dodajemy śmietankę Łaciatą. Dekorujemy odrobiną pietruszki. Podajemy.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0