Zupa krem z dyni

Krem z dyni to bardzo rozgrzewająca zupa. Idealna na jesień. Warto przygotowywać z dyni potrawy póki jest na nią sezon.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg dyni
  • - 1 marchewka
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 szklanki bulionu drobiowego
  • - 2 łyżki oliwy
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1
Dynię myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Następnie kroimy na kawałki. Marchew myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek siekamy.

Krok 2
W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy dynię, marchew, cebulę i czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy przez około 3 minuty.

Krok 3
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Całość następnie blendujemy, tak aby zupa była kremowa. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Krok 4
Dzielimy na porcje i do każdej dodajemy śmietankę Łaciatą. Dekorujemy odrobiną pietruszki. Podajemy.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.