Sernik czekoladowy z orzechami to pomysł na oryginalny i smaczny deser na każdą okazję.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy spód sernika: blendujemy orzechy i ciastka, następnie dodajemy rozpuszczone, gorące masło i ponownie blendujemy. Wykładamy nim spód tortownicy mocno ugniatając.
Przygotowujemy ciasto: rozdrabniamy w malakserze orzechy, dodajemy śmietankę Łaciata i dalej mielimy do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu dodajmy kawałki czekolady i ponownie miksujemy.
W wysokiej misce miksujemy pozostałe składniki na ciasto do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy masę z orzechów i łączymy całość. Wylewamy na przygotowany spód do tortownicy.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie 1 ½ godziny w 120 stopniach C.
Przygotowujemy polewę. W garnku podgrzewamy Śmietankę Łaciatą, dodajemy kawałki czekolady, cukier puder i orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Po wyjęciu sernika i ostudzeniu, polewamy ciasto polewą.
Dodaj komentarz