Pierogi z wieprzowiną i pieczarkami

Pierogi z wieprzowiną i pieczarkami to danie popularne w naszym kraju. Są szczególnie łatwe w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne. Farsz pieczarkowo-wieprzowy nadaje im niepowtarzalny smak.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 cebule dymki,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 5 łyżek oleju,
  • ¾ szklanki zimnej wody,
  • 3 szklanki mąki

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy cebulę i bardzo drobno siekamy, po czym dodajemy do mięsa mielonego. Pieczarki bardzo drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju i również dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy. Mięso razem z cebulą i pieczarkami doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto: mąkę umieszczamy w misce, do której dolewamy wodę i 3 łyżki oleju. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut.



Krok 3

Z ciasta lepimy wałek, który kroimy na ok. 50 plastrów. Każdy z nich wałkujemy na kształt koła. Na środku każdego z przygotowanych wycinków umieszczamy farsz i dokładnie sklejamy poszczególne pierogi.



Krok 4

Pierogi gotujemy w garnku z wodą ok. 6 minut pod przykryciem, aż do ich wypłynięcia na górę. Następnie na rozgrzanym na patelni oleju układamy pierogi odcedzone z  wrzątku i smażymy przez 1 minutę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.