Pierogi z wieprzowiną i pieczarkami to danie popularne w naszym kraju. Są szczególnie łatwe w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne. Farsz pieczarkowo-wieprzowy nadaje im niepowtarzalny smak.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Obieramy cebulę i bardzo drobno siekamy, po czym dodajemy do mięsa mielonego. Pieczarki bardzo drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju i również dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy. Mięso razem z cebulą i pieczarkami doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi.
Przygotowujemy ciasto: mąkę umieszczamy w misce, do której dolewamy wodę i 3 łyżki oleju. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut.
Z ciasta lepimy wałek, który kroimy na ok. 50 plastrów. Każdy z nich wałkujemy na kształt koła. Na środku każdego z przygotowanych wycinków umieszczamy farsz i dokładnie sklejamy poszczególne pierogi.
Pierogi gotujemy w garnku z wodą ok. 6 minut pod przykryciem, aż do ich wypłynięcia na górę. Następnie na rozgrzanym na patelni oleju układamy pierogi odcedzone z wrzątku i smażymy przez 1 minutę.
Dodaj komentarz