Placki z czerwoną soczewicą

Autor:

Śnieżynka

Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 15-20 minut, osączyć, ostudzić. Ugotowane mięso i paprykę bez nasion pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka połączyć z odrobiną soli i sosu sojowego, dodać wszystkie przygotowane składniki, doprawić do smaku, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Krok 2

  • 2-3 jajka
  • 10 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 10 dag czerwonej soczewicy
  • ½ papryki
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 15-20 minut, osączyć, ostudzić.



Krok 2

Ugotowane mięso i paprykę bez nasion pokroić w kostkę.



Krok 3

Cebulę drobno posiekać.



Krok 4

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 5

Jajka połączyć z odrobiną soli i sosu sojowego, dodać wszystkie przygotowane składniki, doprawić do smaku, wymieszać.



Krok 6

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.



Wskazówki

Podawać z sosem i surówką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.