Delikatny mazowiecki chłodnik z botwiny

Chłodnik mazowiecki jest zupą, która jest podawana praktycznie w każdym rejonie naszego kraju. Jest smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Szczególnie polecany jest na letni, pyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 łyżka octu
  • 150 g pieczonej cielęciny
  • 2/3 litra Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 szklanka soku z kiszonych ogórków
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Botwinę dokładnie opłukujemy, suszymy i drobno kroimy. Zalewamy ją na chwilę wrzącą wodą z octem, a następnie botwinę odcedzamy i mieszamy ze śmietanką Łaciatą 12% oraz sokiem z ogórków kiszonych.



Krok 2

Następnie kroimy drobno szczypiorek z koperkiem. Kroimy również w kostkę kiszonego ogórka. Do śmietanki z wcześniej dodanymi składnikami dodajemy szczypiorek z koperkiem i ogórka kiszonego. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 3

Całość umieszczamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na połówki. Pieczoną cielęcinę kroimy w paski.



Krok 4

Do każdej porcji chłodnika dajemy połówkę jajka oraz pokrojoną cielęcinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.