Brokułowa sałatka z wędzonym twarogiem i tuńczykiem

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 brokuł,
  • 1 jajko,
  • 1 pomidor,
  • 100 g twarogu wędzonego,
  • 1 puszka (185 g) tuńczyka w oleju

DRESSING:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól,
  • suszony tymianek

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować dressing rozcierając z sobą wszystkie podane składniki. Jajko ugotować na twardo. Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować około 5 minut. Po wyjęciu z wrzątku, należy go przełożyć na chwilę do bardzo zimnej wody. Dzięki temu wstrzymamy proces gotowania i zachowa intensywny, zielony kolor. Różyczki brokuła rozłożyć na talerzu, dodać pokrojonego pomidora, jajko, rozdrobniony tuńczyk i rozkruszony twaróg. Na końcu sałatkę polać dressingiem i można podawać. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.