Deser kawowy

Orzeźwiający mus kawowy, który doda Ci energii. Idealny na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Deser

Osób: 3-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 3-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ¾ litra śmietanki Łaciata 30% (schłodzonej)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki koniaku
  • czekoladowe łezki
  • 4 kostki czekolady (starte) do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie dodaj koniak i kawę.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą ubij z pozostałą łyżką cukru pudru, 6 łyżek pozostaw do dekoracji.
Resztę śmietanki Łaciatej zmieszaj z masą żółtkową.



Krok 3

W szklankach ułóż warstwę kremu, warstwę czekoladowych łez, warstwę ubitej śmietanki Łaciatej, kolejną warstwę kremu oraz opcjonalnie jeszcze jedną warstwę ubitej śmietanki Łaciatej. Wierzch posyp startą czekoladą.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 20:25:00

Wygląda rewelacyjnie.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.