Omlety

Autor:

Gabi

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 3 jajka,,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 1 śmietana Łaciata kremówka ,
  • owoce wedle uznania np truskawki,borówki ,kiwi, banany winogrono itp

Przygotowanie

Do białek dodać szczyptę soli ubić na sztywno.Dodać cukier i ubijać dalej.Następnie dodajemy żółtka,cały czas ubijając.Na końcu dodać wymieszane mąki i delikatnie szpatułką wymieszać..

Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia.Na papierze rysujemy kółka o średnicy 10 cm.Na każdym kółku rozprowadzamy masę biszkoptową. Pieczemy około 8 minut temp 180.Po wyciągnięciu z piekarnika po chwili składamy omlety delikatnie na pół.Gdy całkowicie ostygną nadziewamy bitą śmietaną i wkładamy owoce wedle uznania .Mogą to być np tak jak teraz truskawki lub kilka rodzajów np winogrono ,borówki banan itp.Mój wnuczek bardzo uwielbia i możemy sprawić radość naszym dzieciom przez cały rok wykorzystując mrożone owoce np zimą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.