Domowe bułeczki z jagnięciną

Bułeczki z jagnięciną to przepis na świeże pieczywo z mięsem z jagnięciny. Świetny pomysł na przygotowanie pysznego śniadania.

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Bułki

  • - 1 kg mąki pszennej
  • - 1 łyżka octu
  • - 10 g drożdży suchych
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 szklanki ciepłej wody
  • - żółtko (do posmarowania)

Farsz

  • - 500 g mielonej jagnięciny
  • - 1 łyżka masła
  • - 3 małe cebule
  • - 5 papryk czerwonych
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy mąkę pszenną z octem, drożdżami suchymi, śmietanką Łaciatą i dodajemy sól. Dodajemy stopniowo ciepłą wodę i całość wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.



Krok 2

Jagnięcinę myjemy i drobno kroimy. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami farszu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym smażymy na maśle.



Krok 3

Piekarnika nastawiamy na 180 stopni. Gdy ciasto zwiększy objętość, zagniatamy je i odrywamy małe kawałki. W środku umieszczamy farsz z jagnięciny i formujemy okrągłe bułki, które smarujemy następnie roztrzepanym żółtkiem.



Krok 4

Bułki układamy na blaszce i umieszczamy w piekarniku o temperaturze 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.