Grzanki z serem i kurkami

Dla miłośników kurek to idealny pomysł na śniadanie. Roztopiony ser rewelacyjnie pasuje do kurek. W tym wydaniu śniadanie nie tylko jest aromatyczne, ale także ładnie się komponuje.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 g kurek
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • Natka pietruszki
  • 1 cebula mała
  • 2 plastry ulubionego sera
  • Ulubione pieczywo
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki kolendry (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Kurki myjemy. Cebulę drobno siekamy. Natkę pietruszki siekamy (potrzebujemy 1 łyżki).



Krok 2

Na patelnię dodajemy masło, rozgrzewamy. Dodajemy cebulę i szklimy. Wrzucamy kurki. Podduszamy, gdy kurki puszczą sok dodajemy sól, pieprz, kolendrę i pietruszkę. Zdejmujemy z ognia.



Krok 3

Pieczywo smarujemy lekko masłem. Na papierze do pieczenia układamy kromki chleba. Kładziemy na nie po plastrze sera. Na to kładziemy kurki.



Krok 4 

Grzanki wstawiamy do piekarnika i pieczemy kilka minut, aż ser się roztopi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.