Papryczka jalapeno to najostrzejsza papryczka świata. Używa się ich świeżych, marynowanych, suszonych, a także pieczonych i wędzonych. W połączeniu z delikatną jagnięcin pizza stanowi ciekawe zestawienie dla naszych kubków smakowych.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Z mąki, drożdży, oliwy, soli i ciepłej wody wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Pomidory wykładamy do garnka, dodajemy resztę składników. Gotujemy na większym ogniu bez przykrycia. Na koniec miksujemy na gładki sos.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Jagnięcinę chwilę obsmażamy na oliwie. Po wyrośnięciu ciasta, formujemy z niego okrągły placek i pokrywamy go przygotowanym sosem pomidorowym.
Na gotowym placku rozkładamy plastry mozzarelli, następnie rozkładamy kawałki jagnięciny i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Pieczemy około 10-13 minut.
Przed podaniem układamy na pizzy pokrojone w plastry papryczki jalapeno i posypujemy szczyptą oregano.
Nasionka z papryczki możesz usunąć, aby odrobinę złagodzić ostrość dania.
Dodaj komentarz