Sałatka grecka z serem feta, pomidorkami cherry i oliwkami czarnymi

Pyszna sałatka grecka to niezwykłe połączenie ogórka oraz pomidorków cherry z serem feta i czarnymi oliwkami. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, ale również jako lunch w pracy czy podwieczorek. Polecana na letnie miesiące, gdyż nadaje orzeźwienia organizmowi.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -100g sera feta
  • -200g pomidorków cherry (czerwone i żółte)
  • -20 czarnych oliwek
  • -1 długi ogórek
  • -1 czerwona cebula
  • -połowa czerwonej papryki
  • -pieprz
  • -sól
  • -4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Na początku przygotuj miskę, w której zrobisz sałatkę. Ogórka dobrze umyj, a następnie pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do miski.



Krok 2

Pomidorki i paprykę dokładnie umyj. Pomidorki pokrój w ćwiartki, a paprykę w cienkie paseczki. Wszystko wrzuć do miski z ogórkami. Następnie obierz cebulę, przekrój na połowy, pokrój w półksiężyce i wrzuć do miski.



Krok 3

Jeżeli ser feta jest w kostkach od razu wrzuć go do miski, jeśli nie, najpierw pokrój go na małe sześciany. Następnie dorzuć czarne oliwki.



Krok 4

Całą sałatkę dopraw pieprzem i solą, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.