Pieczeń z indyka faszerowana figami i pistacjami

Soczysta rolada z indyka z figowo-pistacjowym nadzieniem to idealny pomysł na ciekawe danie na przyjęcie. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Świetnie sprawdza się na świątecznym stole.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki :

  • 1 pierś z indyka
  • 200 g suszonych fig
  • 150 g orzeszków pistacjowych bez łupinek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1 

Pierś z indyka myjemy i kroimy tak, aby uzyskać jeden cienki filet. Delikatnie rozbijamy go tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Figi moczymy w bulionie przez godzinę.



Krok 3 

Na filecie układamy figi i pistacje. Zwijamy roladę i wiążemy. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C.



Krok 4

Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Dolewamy bulion, który pozostał z moczenia fig. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny, polewając co jakiś czas mięso sokami, aby nie wyschło. Podajemy z ulubionymi warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.