Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Owoce jałowca rozbić w moździerzu. Liście laurowe pokruszyć. Do miski wlać olej, wsypać roztarty tymianek i rozmaryn. Dodać czosnek, liście laurowe, mielone goździki, mieloną paprykę i jałowiec, wymieszać.
Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć w marynacie. Włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i odłożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Następnie mięso razem z rękawem przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. W rękawie wykałaczką zrobić kilka otworków, włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć foliowy rękaw, aby mięso nabrało rumianego koloru.
Dodaj komentarz