Karczek po myśliwsku

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 2-3 szt. ziaren jałowca
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Owoce jałowca rozbić w moździerzu. Liście laurowe pokruszyć. Do miski wlać olej, wsypać roztarty tymianek i rozmaryn. Dodać czosnek, liście laurowe, mielone goździki, mieloną paprykę i jałowiec, wymieszać.



Krok 2

Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć w marynacie. Włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i odłożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.



Krok 3

Następnie mięso razem z rękawem przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. W rękawie wykałaczką zrobić kilka otworków, włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć foliowy rękaw, aby mięso nabrało rumianego koloru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.