Domowe śliwki w czekoladzie

Osób: 20

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 20

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek
  • ½ mlecznej czekolady
  • ¼ szklanki mleka Łaciate
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki włożyć do małego rondelka i zalać 3/4 szklanki wody. Gotować do czasu, aż owoce wchłoną cały płyn. Śliwki wyciągnąć i osuszyć.



Krok 2

Do rondelka dodać mleko, pokruszyć czekoladę i dodać do mleka. Ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia całej czekolady. Dodać sól i cynamon, wymieszać. Ściągnąć z ognia.



Krok 3

Przygotować plastikową deskę lub metalową kratkę. Śliwki włożyć do rondelka z czekoladą i obtoczyć w masie czekoladowej, następnie wyciągać owoce i układać na kratce lub desce. Pozostawić na około 40 minut do zastygnięcia czekolady.



Krok 4

Roztopić tabliczkę gorzkiej czekolady i polać nią ponownie śliwki. Posypać cynamonem i ponownie odstawić do zastygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.