Przygotowanie sushi dla wielu osób wydaje się być bardzo skomplikowanym zadaniem, ale czy tak jest naprawdę? Niekoniecznie! Przygotowaliśmy dla Was 8 propozycji, które doskonale sprawdzą się jako rolki dla początkujących. Obecnie wszystkie potrzebne produkty możemy nabyć w praktycznie każdym większym sklepie, w stosunkowo niewysokiej cenie. Życzymy udanego Międzynarodowego Dnia Sushi. Smacznego!
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Ryż umieścić w misce. Zalać zimną wodą i zamieszać kolistymi ruchami dłonią. Wylać wodę. Proces powtarzać kilkukrotnie (5-6 razy) do momentu, aż woda przestanie być mętna. To bardzo ważna czynności, nie wolno jej bagatelizować.
Do gotowania ryżu najlepiej wybrać garnek z grubym dnem i szklaną pokrywką. Pozwoli to nam kontrolować poziom wody w garnku bez konieczności podnoszenia pokrywki i zminimalizuje ryzyko przypalenia. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - nasz ryż gotowaliśmy w proporcji 1:1 z wodą.
Gdy ryż wchłonie całą wodę, przełożyć go do dużej miski.
Składniki zaprawy wymieszać w miseczce do rozpuszczenia cukru i soli. Gotową zaprawą zalać ryż i dokładnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Przykryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. W sezonie letnim w chłodzeniu pomóc nam może wiatrak.
Kurczak: mięso z udek umyć i oczyścić. Składniki marynaty połączyć w miseczce, a następnie dodać kurczaka i wymieszać. Odstawić do zamarynowania na 15 minut, a następnie usmażyć. Ostudzić. Za pomocą dwóch widelców rozdzielić na włókna.
Łosoś: pokroić na cienkie plastry.
Szparagi: umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końce. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju. Wrzucić szparagi, posolić i popieprzyć. Grillować na średnim ogniu około 7 minut.
Rzodkiewki: dokładnie umyć i pokroić na słupki.
Ogórek: umyć, przekroić na ćwiartki. Wyciąć miąższ i pokroić na cienkie paseczki.
Awokado: obrać i usunąć pestkę. Pokroić na plasterki. Można skropić sokiem z cytryny, aby awokado nie sczerniało.
Majonez sriracha: składniki wymieszać w miseczce.
Przygotować matę bambusową, ryż, nori i miseczkę z zimną wodą. Nori położyć śliską stroną na macie tak, aby dotykało jej dolnej krawędzi. Lekko namoczyć ręce (zapobiegnie to klejeniu się ryżu do dłoni), nabrać ryż i delikatnie rozłożyć na połowie algi - jak na zdjęciu.
Kolejne kroki będą opisywane przy poszczególnych rolkach.
Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. Na środku ułożyć plastry łososia, niżej awokado. Posypać sezamem.
Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. Środek posypać rzodkiewką, niżej ułożyć 2 szparagi i kilka paseczków ogórka.
Na górnej połowie ryżu rozsmarować majonez sriracha. Na dole położyć 2 liście sałaty, wyżej poszarpanego kurczaka i paski ogórka.
Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. Środek posypać rzodkiewką, położyć 2 liście sałaty i 3 paluszki krabowe. Posypać sezamem.
Środek ryżu posmarować majonezem sriracha. W górnej części ułożyć plastry awokado, niżej rzodkiewkę i poszarpanego kurczaka. Posypać sezamem.
Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. W górnej części położyć 2 liście sałaty, ogórka, posypać rzodkiewką. Niżej ułożyć łososia. Posypać sezamem.
Środek ryżu posmarować majonezem sriracha. Położyć 2 szparagi, paski ogórka i poszarpanego kurczaka.
Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. W górnej części położyć 2 liście sałaty, ogórka, posypać rzodkiewką. Niżej ułożyć łososia. Posypać sezamem.
Pomagając sobie matą, zwinąć całość w ciasną rolkę. Niektóre suszone algi morskie wymagają pomocy w sklejeniu - należy wtedy namoczyć dłoń i zwilżyć górne 3 cm nori.
Przy pomocy zwilżonego noża pokroić rolkę na kawałki o grubości 3-4 cm. Alternatywą dla tradycyjnego krojenia są tak zwane handrolle - gotową rolkę kroimy na pół pod skosem.
Dodaj komentarz