Domowe sushi maki dla początkujących

Przygotowanie sushi dla wielu osób wydaje się być bardzo skomplikowanym zadaniem, ale czy tak jest naprawdę? Niekoniecznie! Przygotowaliśmy dla Was 8 propozycji, które doskonale sprawdzą się jako rolki dla początkujących. Obecnie wszystkie potrzebne produkty możemy nabyć w praktycznie każdym większym sklepie, w stosunkowo niewysokiej cenie. Życzymy udanego Międzynarodowego Dnia Sushi. Smacznego!

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ryż:

  • - 2,5 szklanki ryżu,
  • - 2,5 szklanki wody

Zaprawa:

  • - 9 łyżek octu ryżowego,
  • - 6 łyżeczek cukru,
  • - 1,5 łyżeczki soli

Marynowany kurczak:

  • - 300 g mięsa z udek kurczaka,
  • - 2 łyżki sosu sojowego,
  • - 1 łyżka soku z limonki,
  • - 1 łyżeczka miodu,
  • - 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego,
  • - Opcjonalnie: ½ łyżeczki chili

Majonez sriracha:

  • - 2 łyżki majonezu,
  • - 1 łyżeczka sosu sriracha

Pozostałe składniki:

  • - 150 g surowego lub wędzonego łososia,
  • - 8 listków suszonych alg morskich (nori),
  • - 6 liści sałaty rzymskiej mini,
  • - 6 szparagów,
  • - 3 paluszki krabowe (surimi),
  • - 3 rzodkiewki,
  • - ½ ogórka,
  • - ½ dojrzałego awokado,
  • - Serek śmietankowy Łaciaty chrzanowy,
  • - Serek śmietankowy Łaciaty naturalny,
  • - 2 łyżki sezamu (czarnego, białego lub mieszanego)

Dodatkowo:

  • - Sos sojowy,
  • - Marynowany imbir,
  • - Opcjonalnie: pasta wasabi

Przygotowanie i serwowanie:

  • - Mata bambusowa,
  • - Pałeczki

Przygotowanie

1. Przygotowanie ryżu

Ryż umieścić w misce. Zalać zimną wodą i zamieszać kolistymi ruchami dłonią. Wylać wodę. Proces powtarzać kilkukrotnie (5-6 razy) do momentu, aż woda przestanie być mętna. To bardzo ważna czynności, nie wolno jej bagatelizować.

Do gotowania ryżu najlepiej wybrać garnek z grubym dnem i szklaną pokrywką. Pozwoli to nam kontrolować poziom wody w garnku bez konieczności podnoszenia pokrywki i zminimalizuje ryzyko przypalenia. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - nasz ryż gotowaliśmy w proporcji 1:1 z wodą.

Gdy ryż wchłonie całą wodę, przełożyć go do dużej miski.



2. Zaprawianie ryżu

Składniki zaprawy wymieszać w miseczce do rozpuszczenia cukru i soli. Gotową zaprawą zalać ryż i dokładnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Przykryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. W sezonie letnim w chłodzeniu pomóc nam może wiatrak.





3. Przygotowanie składników

Kurczak: mięso z udek umyć i oczyścić. Składniki marynaty połączyć w miseczce, a następnie dodać kurczaka i wymieszać. Odstawić do zamarynowania na 15 minut, a następnie usmażyć. Ostudzić. Za pomocą dwóch widelców rozdzielić na włókna.

Łosoś: pokroić na cienkie plastry.

Szparagi: umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końce. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju. Wrzucić szparagi, posolić i popieprzyć. Grillować na średnim ogniu około 7 minut.

Rzodkiewki: dokładnie umyć i pokroić na słupki.

Ogórek: umyć, przekroić na ćwiartki. Wyciąć miąższ i pokroić na cienkie paseczki.

Awokado: obrać i usunąć pestkę. Pokroić na plasterki. Można skropić sokiem z cytryny, aby awokado nie sczerniało.

Majonez sriracha: składniki wymieszać w miseczce.





4. Wstępne przygotowanie rolki

Przygotować matę bambusową, ryż, nori i miseczkę z zimną wodą. Nori położyć śliską stroną na macie tak, aby dotykało jej dolnej krawędzi. Lekko namoczyć ręce (zapobiegnie to klejeniu się ryżu do dłoni), nabrać ryż i delikatnie rozłożyć na połowie algi - jak na zdjęciu.

Kolejne kroki będą opisywane przy poszczególnych rolkach.





5. Rolka z łososiem, awokado, chrzanowym serkiem śmietankowym Łaciaty i sezamem

Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. Na środku ułożyć plastry łososia, niżej awokado. Posypać sezamem.





6. Rolka ze szparagami, rzodkiewką, ogórkiem i naturalnym serkiem śmietankowym Łaciaty

Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. Środek posypać rzodkiewką, niżej ułożyć 2 szparagi i kilka paseczków ogórka.





7. Rolka z kurczakiem, ogórkiem, sałatą i majonezem sriracha

Na górnej połowie ryżu rozsmarować majonez sriracha. Na dole położyć 2 liście sałaty, wyżej poszarpanego kurczaka i paski ogórka.





8. Rolka z paluszkiem krabowym, rzodkiewką, sałatą, naturalnym serkiem śmietankowym Łaciaty i sezamem

Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. Środek posypać rzodkiewką, położyć 2 liście sałaty i 3 paluszki krabowe. Posypać sezamem.





9. Rolka z kurczakiem, awokado, rzodkiewką, majonezem sriracha i sezamem

Środek ryżu posmarować majonezem sriracha. W górnej części ułożyć plastry awokado, niżej rzodkiewkę i poszarpanego kurczaka. Posypać sezamem.





10. Rolka z łososiem, awokado, szparagami i chrzanowym serkiem śmietankowym Łaciaty

Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. W górnej części położyć 2 liście sałaty, ogórka, posypać rzodkiewką. Niżej ułożyć łososia. Posypać sezamem.





12. Rolka z kurczakiem, szparagami, ogórkiem i majonezem sriracha

Środek ryżu posmarować majonezem sriracha. Położyć 2 szparagi, paski ogórka i poszarpanego kurczaka.





11. Rolka z łososiem, rzodkiewką, ogórkiem, sałatą, naturalnym serkiem śmietankowym Łaciaty i sezamem

Rozsmarować serek na górnej połowie ryżu. W górnej części położyć 2 liście sałaty, ogórka, posypać rzodkiewką. Niżej ułożyć łososia. Posypać sezamem.





13. Zwijanie i krojenie rolki

Pomagając sobie matą, zwinąć całość w ciasną rolkę. Niektóre suszone algi morskie wymagają pomocy w sklejeniu - należy wtedy namoczyć dłoń i zwilżyć górne 3 cm nori.

Przy pomocy zwilżonego noża pokroić rolkę na kawałki o grubości 3-4 cm. Alternatywą dla tradycyjnego krojenia są tak zwane handrolle - gotową rolkę kroimy na pół pod skosem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.