Warzywne placuszki z ryżu i pieczarek

Autor:

Śnieżynka

Jajka wbić do miski, dodać odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu, roztrzepać. Obraną marchew, pietruszkę i umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w pół krążki. Przygotowane składniki połączyć z jajkami, dodać ugotowany ryż, mąkę, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z oliwą łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • Mały por
  • 10 dag pieczarek
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Kolorowy pieprz
  • Sos sojowy
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Jajka wbić do miski, dodać odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu, roztrzepać.



Krok 2

Obraną marchew, pietruszkę i umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 3

Por pokroić w półkrążki.



Krok 4

Przygotowane składniki połączyć z jajkami, dodać ugotowany ryż, mąkę, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.



Krok 5

Na rozgrzaną patelnię z oliwą łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.