Domowe tortille z kurczakiem

Tortille, które w prosty sposób możemy wykonać we własnym domu. Idealny dodatek do imprezowego menu, który nie wymaga zbyt wiele czasu!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 tortilli
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • Mieszanka ulubionych sałat
  • 3 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • 6 łyżek prażonej cebulki
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 3 łyżki oleju

Sos:

  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy ze śmietanką Łaciatą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi.



Krok 2

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.



Krok 3

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w małe paseczki.



Krok 4

Tortille podgrzewamy po 10 sekund w mikrofali lub na suchej patelni, a następnie smarujemy je sosem i układamy na nich sałatę, pomidora, kurczaka, paprykę, prażoną cebulkę i porcję startego sera. Każdą tortille zawijamy.



Wskazówki

Sos najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przegryzł się” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.