Sposób na przygotowanie domowego przetworu na świąteczne sałatki.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Ziarna groszku przełóż na durszlak i przepłucz zimną wodą. Przesyp groszek do garnka, napełnij go wodą i pozostaw na 3 godziny do namoczenia. Wylej wodę (możesz wykorzystać ją na przykład do podlania kwiatów).
Napełnij garnek świeżą zimną wodą i zacznij podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć dodaj wyciśnięty sok z cytryny, zamieszaj i gotuj przez około 3 minuty, ale nie dłużej. W przeciwnym razie groszek będzie pomarszczony.
W tym samym czasie przygotuj marynatę: wlej do garnka 500 ml zimnej wody. Dodaj cukier i sól, wymieszaj, zagotuj wodę. Wlej ocet, ponownie zagotuj i wyłącz ogień.
Przełóż groszek do czystych, wyparzonych słoików i zalej marynatą, tak aby całkowicie przykryła groszek. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez godzinę.
Wyjmij słoiki z wody i ostudź. Drugiego dnia pasteryzuj je przez 30 minut (licząc od czasu zagotowania wody), a trzeciego - 15 minut. Słoiki powinny wystygnąć w temperaturze pokojowej. Należy je przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Groszek będzie gotowy po ok. tygodniu. Smacznego!
Dodaj komentarz