Domowy groszek konserwowy

Sposób na przygotowanie domowego przetworu na świąteczne sałatki.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g wyłuskanego zielonego groszku
  • 500 ml wody
  • 25 g cukru
  • 15 g soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Ziarna groszku przełóż na durszlak i przepłucz zimną wodą. Przesyp groszek do garnka, napełnij go wodą i pozostaw na 3 godziny do namoczenia. Wylej wodę (możesz wykorzystać ją na przykład do podlania kwiatów).



Krok 2

Napełnij garnek świeżą zimną wodą i zacznij podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć dodaj wyciśnięty sok z cytryny, zamieszaj i gotuj przez około 3 minuty, ale nie dłużej. W przeciwnym razie groszek będzie pomarszczony.



Krok 3

W tym samym czasie przygotuj marynatę: wlej do garnka 500 ml zimnej wody. Dodaj cukier i sól, wymieszaj, zagotuj wodę. Wlej ocet, ponownie zagotuj i wyłącz ogień.



Krok 4

Przełóż groszek do czystych, wyparzonych słoików i zalej marynatą, tak aby całkowicie przykryła groszek. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez godzinę.



Krok 5

Wyjmij słoiki z wody i ostudź. Drugiego dnia pasteryzuj je przez 30 minut (licząc od czasu zagotowania wody), a trzeciego - 15 minut. Słoiki powinny wystygnąć w temperaturze pokojowej. Należy je przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Groszek będzie gotowy po ok. tygodniu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.