Domowy Hummus w trzech smakach

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 puszki gotowanej ciecierzycy
  • - 2 łyżeczki soku z cytryny
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 80 g tahini
  • - 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • - 3/4 szklanki puree z dyni
  • - 8 sztuk suszonych pomidorów
  • - sól i pieprz
  • - 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Odlać wodę z soczewicy. Soczewicę umieścić w malakserze lub misce i użyć blendera. Dodać łyżkę oliwy lub wody i miksować aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.



Krok 2

Dodać czosnek, sok z cytryny, tahini, sól, pieprz, kumin oraz olej. Ponownie dokładnie połączyć składniki. Przygotować trzy pojemniki. Rozdzielić pastę na trzy części. Pierwszą część, bez dodatków przełożyć do pojemnika. Drugą część przełożyć i wymieszać z dyniowym puree, posypać pestkami dyni. Do hummusu który pozostał w malakserze dodać suszone pomidory i znowu zmiksować. Przełożyć trzecią pastę do pojemnika i posypać posiekaną natką pietruszki, suszoną bazylią lub oregano.



Krok 3

Pastę serwować ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (seler naciowy, marchew, ogórek), lub pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.