Odlać wodę z soczewicy. Soczewicę umieścić w malakserze lub misce i użyć blendera. Dodać łyżkę oliwy lub wody i miksować aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Dodać czosnek, sok z cytryny, tahini, sól, pieprz, kumin oraz olej. Ponownie dokładnie połączyć składniki. Przygotować trzy pojemniki. Rozdzielić pastę na trzy części. Pierwszą część, bez dodatków przełożyć do pojemnika. Drugą część przełożyć i wymieszać z dyniowym puree, posypać pestkami dyni. Do hummusu który pozostał w malakserze dodać suszone pomidory i znowu zmiksować. Przełożyć trzecią pastę do pojemnika i posypać posiekaną natką pietruszki, suszoną bazylią lub oregano.
Pastę serwować ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (seler naciowy, marchew, ogórek), lub pieczywem.
Dodaj komentarz