Dyniowe ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z dodatkiem puree dyniowego to prawdziwy smak jesieni. Do ciastek został dodatkowo dodany cynamon, który świetnie współgra ze smakiem dyni. Warto wzbogacać codzienne dania o sezonowe składniki - nadamy im wtedy niepowtarzalnego charakteru.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 220 g płatków owsianych,
  • - 150 g puree dyniowego,
  • - 120 g masła Łaciate,
  • - 120 g cukru,
  • - 100 g mąki pszennej,
  • - 1 żółtko,
  • - 1 łyżeczka cynamonu,
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

W misce połączyć płatki owsiane, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.



Krok 2

W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać żółtko i puree dyniowe, zmiksować. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać szpatułką. Odstawić masę na około 10 minut.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 4

Zwilżonymi dłońmi formować kulki i kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Lekko spłaszczyć.



Krok 5

Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.