Domowy kisiel truskawkowy z chałką

4.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Truskawki

Składniki

Składniki:

1 kg truskawek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 g chałki

200 g śmietanki Łaciata 30 %

100 g cukru

Masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

  • Truskawki dokładnie myjemy i kroimy drobno. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy, zasypujemy cukrem i ciągle mieszając gotujemy przez 5 minut. W szklance rozrabiamy mąkę z ¼ szklanki wody, dodajemy do truskawek i energicznie mieszamy. Ściągamy z ognia.

Krok 2

  • Chałkę rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Wysokie szklanki zapełniamy 1⅓ kisielem, dodajemy chałkę, zalewamy kisielem. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0