Domowy kisiel truskawkowy z chałką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki,

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g chałki
  • 200 g śmietanki Łaciata 30 %
  • 100 g cukru
  • Masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1
Truskawki dokładnie myjemy i kroimy drobno. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy, zasypujemy cukrem i ciągle mieszając gotujemy przez 5 minut. W szklance rozrabiamy mąkę z ¼ szklanki wody, dodajemy do truskawek i energicznie mieszamy. Ściągamy z ognia.

Krok 2
Chałkę rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Wysokie szklanki zapełniamy 1⅓ kisielem, dodajemy chałkę, zalewamy kisielem. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis