Tarta z jagodami to pyszna i kolorowa tarta, w sam raz dla miłośników jagód. Jest bardzo owocowa i pyszna. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki owinięte folią spożywczą na około pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy lekko masłem. Wykładamy ciasto i nakłuwamy spód widelcem. Następnie przykrywamy folią aluminiową obciążoną migdałami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Przygotowujemy masę. W misce mieszamy jajko z jogurtem i cukrem. Spód wyjmujemy z piekarnika, ale nie wyłączamy go.
Jagody płuczemy i osuszamy. Na ciasto wkładamy jagody. Zalewamy mają jogurtową. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 30 minut, aż masa się zetnie. Po upieczeniu, ciasto schładzamy. Następnie dodatkowo wkładamy je do lodówki na 2-3 godziny.
Dodaj komentarz