Tarta z jagodami

Tarta z jagodami to pyszna i kolorowa tarta, w sam raz dla miłośników jagód. Jest bardzo owocowa i pyszna. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 200 g mąki pszennej
  • - 150 g masła
  • - 1 jajko
  • - 150 g cukru
  • - ¼ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • - 400 g jagód
  • - 1 jajko
  • - 250 ml jogurtu greckiego
  • - 50 g cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki owinięte folią spożywczą na około pół godziny.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy lekko masłem. Wykładamy ciasto i nakłuwamy spód widelcem. Następnie przykrywamy folią aluminiową obciążoną migdałami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.



Krok 3

Przygotowujemy masę. W misce mieszamy jajko z jogurtem i cukrem. Spód wyjmujemy z piekarnika, ale nie wyłączamy go.



Krok 4

Jagody płuczemy i osuszamy. Na ciasto wkładamy jagody. Zalewamy mają jogurtową. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 30 minut, aż masa się zetnie. Po upieczeniu, ciasto schładzamy. Następnie dodatkowo wkładamy je do lodówki na 2-3 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.