Pyszna tarta cytrynowa z bezą to pomysł na efektowny deser, który nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Przygotowujemy krem. Wyciskamy sok z cytryn i mieszamy go w garnuszku z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podgrzewamy. W misce ubijamy jajka i dodajemy je do ciepłego soku cytrynowego. Mieszamy tak, aby zgęstniał. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy pokrojone masło. Mieszamy. Upieczony spód wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 140 stopni C.
Krem cytrynowy wylewamy na upieczony spód tarty. Przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy powoli cukier.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezy na kremie cytrynowym. Wkładamy gotową tarte do piekarnika na około 20 minut.
Dodaj komentarz