Tarta z kremem cytrynowym i bezą

Pyszna tarta cytrynowa z bezą to pomysł na efektowny deser, który nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli

Kremy:

  • 4 cytryny
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła

Beza:

  • 2 białka jajka
  • 100 g cukru

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.



Krok 3

Przygotowujemy krem. Wyciskamy sok z cytryn i mieszamy go w garnuszku z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podgrzewamy. W misce ubijamy jajka i dodajemy je do ciepłego soku cytrynowego. Mieszamy tak, aby zgęstniał. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy pokrojone masło. Mieszamy. Upieczony spód wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 140 stopni C.



Krok 4

Krem cytrynowy wylewamy na upieczony spód tarty. Przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy powoli cukier.



Krok 5

Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezy na kremie cytrynowym. Wkładamy gotową tarte do piekarnika na około 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.