Domowy ser żółty

Autor:

Aida Jedynak

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2% Łaciate
  • 1 kg twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • 3 żółtka,
  • ok. 100 g masła Mazurski Smak,
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
  • tymianek/suszona papryka etc,
  • ok. 1 i ½ łyżeczki soli do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Zagotować w garnku 1 litr mleka i dodać mocno pokruszony twaróg i sól. Wymieszać i podgrzewać do czasu, aż oddzieli się serwatka. Ser przelać na sicie. Serwatkę wylać, skrzep zachować.



Krok 2

Podgrzać w czystym, dość wysokim garnku masło, gdy rozpuści się i zawrze wrzucić ser, mieszać energicznie.
Cały tłuszcz powinien połączyć się z serem, a ser mieć bardziej płynną konsystencję.
Jest to moment, w którym trzeba dodać jajka i energicznie wymieszać (składniki muszą stopić się z masą).
Następnie dodać sodę. W tym momencie masa zacznie rosnąć, wymieszać, aż wszystko się upłynni do konsystencji sera topionego. To moment na wyłączenie gazu i dodanie przypraw: np. tymianku oraz papryki.



Krok 3

Ser przełożyć do woreczka foliowego lub pojemnika i wstawić do lodówki. Na kolejny dzień można konsumować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.