Jogurt to pomysł na zdrowe i lekkie śniadanie. W tej wersji zaczynamy przygotowywać go wieczorem, aby na rano był gotowy. Możemy łączyć jogurt z dowolnymi owocami, musli czy orzechami. Takie śniadanie możemy zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Mleko kokosowe mieszamy z pektyną i cukrem. Przelewamy do garnka i podgrzewamy do momentu, aż mleko zgęstnieje. Garnek odstawiamy i studzimy do około 43-45 stopni.
Do przestudzonego mleka dodajemy kultury bakterii i mieszamy. Przelewamy całość do miski i trzymamy w cieple (pod kocem lub blisko kaloryfera) przez 8-10 godzin. Potem wstawiamy do lodówki.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. Gotowy jogurt przelewamy do miseczek i dodajemy pokrojone mango oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz