Jogurt kokosowy z mango

Jogurt to pomysł na zdrowe i lekkie śniadanie. W tej wersji zaczynamy przygotowywać go wieczorem, aby na rano był gotowy. Możemy łączyć jogurt z dowolnymi owocami, musli czy orzechami. Takie śniadanie możemy zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 litr mleka kokosowego
  • - 1 opakowanie kultur bakterii
  • - 2 łyżeczki pektyny cytrusowo-jabłkowej aminowanej
  • - 3 łyżki cukru
  • - 1 mango
  • - wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Mleko kokosowe mieszamy z pektyną i cukrem. Przelewamy do garnka i podgrzewamy do momentu, aż mleko zgęstnieje. Garnek odstawiamy i studzimy do około 43-45 stopni.



Krok 2

Do przestudzonego mleka dodajemy kultury bakterii i mieszamy. Przelewamy całość do miski i trzymamy w cieple (pod kocem lub blisko kaloryfera) przez 8-10 godzin. Potem wstawiamy do lodówki.



Krok 3

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Gotowy jogurt przelewamy do miseczek i dodajemy pokrojone mango oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.