Donaty

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g masła Łaciate
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 5 łyżek cukru
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka Łaciate ciepłego

Polewa:

  • 300 g cukru pudru
  • 5 łyżek wody

Dodatkowo:

  • Kolorowa posypka

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiac przez sitko do miski, dodać pokrojone masło i wyrobić palcami. Następnie dodać drożdże w proszku, cukier i oraz szczyptę soli. Wszystko razem połączyć za pomoca łyżki. Wbić jajka oraz wlać połowę mleka i wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze sie połączą. Nastepnie dodawać stopniowo pozostałe mleko i mieszać tak, żeby uzyskać gladkie, lekko lepkie ciasto.



Krok 2

Ciasto przełożyc na stolnice oprószoną mąką i wyrabiać rekoma, by powstało sprężyste ciasto.



Krok 3

Ciasto przełożyc do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej godzinę, by podwoiło swoją objętość.



Krok 4

Gdy ciasto podrośnie przełożyc znów na oprószona mąką stolnicę, wyrabiać przez parę minut , aż ciasto stanie sie elastyczne i gładkie.



Krok 5

Podzielić ciasto na około 40 cześci, z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i w środku każdego krążka palcem robimy dziurkę.



Krok 6

Donaty ulożyć na papierze do pieczenia i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać do 180°C. Ostrożnie wkładamy donaty do rondla i smażymy z obu stron, wyjmujemy, układamy na ręczniku papierowym.



Polewa

Cukier puder mieszamy z wodą ucierając pare minut, by powstala gładka masa. Przestudzone donaty smarujemy polewą i posypujemy posypką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.