Danie: Podwieczorek
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiac przez sitko do miski, dodać pokrojone masło i wyrobić palcami. Następnie dodać drożdże w proszku, cukier i oraz szczyptę soli. Wszystko razem połączyć za pomoca łyżki. Wbić jajka oraz wlać połowę mleka i wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze sie połączą. Nastepnie dodawać stopniowo pozostałe mleko i mieszać tak, żeby uzyskać gladkie, lekko lepkie ciasto.
Ciasto przełożyc na stolnice oprószoną mąką i wyrabiać rekoma, by powstało sprężyste ciasto.
Ciasto przełożyc do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej godzinę, by podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto podrośnie przełożyc znów na oprószona mąką stolnicę, wyrabiać przez parę minut , aż ciasto stanie sie elastyczne i gładkie.
Podzielić ciasto na około 40 cześci, z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i w środku każdego krążka palcem robimy dziurkę.
Donaty ulożyć na papierze do pieczenia i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać do 180°C. Ostrożnie wkładamy donaty do rondla i smażymy z obu stron, wyjmujemy, układamy na ręczniku papierowym.
Cukier puder mieszamy z wodą ucierając pare minut, by powstala gładka masa. Przestudzone donaty smarujemy polewą i posypujemy posypką.
Dodaj komentarz