Sernik z ciastem kakaowym

Autor:

Monika Och

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki
  • masło
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1,2 kg. twarogu
  • 10 jaj
  • 20 dkg masła
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • budyń waniliowy
  • 3 łyżki śmietanki Łaciata 30 %

Przygotowanie

Ciasto

Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, wstawić do lodówki.



Masa serowa

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po trochu twaróg (ja sama przekręcam twaróg przez maszynkę 2-3 razy. Nie używam gotowych). Masło rozpuścić i wrzące dodać do masy serowej. Następnie wsypać torebkę budyniu, zmiksować. Wlać śmietankę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce jedną część kakaowego ciasta. Wyłożyć masę i na nią zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.