Donaty z lukrem i kolorową posypką

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 5 dag cukru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 2,5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • Olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Lukier biały
  • Posypka kolorowa

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, wsypać 3-4 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dodać mąkę, sól, żółtka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło.





Krok 2

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na pól godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować. Dużą okrągłą foremką wyciąć krążki, a małą foremką w środku krążka dziurkę. Odłożyć do wyrośnięcia.





Krok 3

Wyrośnięte wkładać do rozgrzanego w woku oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor.





Krok 4

Zimne polukrować i posypać posypką.





Wskazówki

Usmażone donaty osączyć na papierowym ręczniku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.