Pyszna i aromatyczna kaczka z gruszkami to tradycyjne danie znane każdemu. A mimo to rzadko gości na polskich stołach. Idealnie nadaje się na ważne okazje, uroczystości rodzinne i święta. Przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, a potrawa smakuje wyśmienicie.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Filety z kaczki lekko nacinamy nożem od strony skóry. Nacieramy sokiem z cytryny, masłem i solą. Odstawiamy.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.
Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wino, gruszki i żurawinę oraz bazylię.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni. Danie podajemy na ciepło.
Dodaj komentarz