Kaczka z gruszkami i sosem winnym

Pyszna i aromatyczna kaczka z gruszkami to tradycyjne danie znane każdemu. A mimo to rzadko gości na polskich stołach. Idealnie nadaje się na ważne okazje, uroczystości rodzinne i święta. Przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, a potrawa smakuje wyśmienicie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • 4 gruszki
  • ½ szklanki żurawiny
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 łyżki masła
  • sok z ½ cytryny
  • 6 listków bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kaczki lekko nacinamy nożem od strony skóry. Nacieramy sokiem z cytryny, masłem i solą. Odstawiamy.



Krok 2

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.



Krok 3

Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wino, gruszki i żurawinę oraz bazylię.



Krok 4

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni. Danie podajemy na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.