Dorada smażona

Smaczna i bogata w walory zdrowotne i smakowe ryba. Doskonała na rodzinny obiad. Polecana dzieciom ze względu na dużą ilość zdrowego białka i mikroelementów.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 dorada lub 4 gotowe płaty dorady
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szklanki mąki
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Doradę dobrze oczyszczamy i myjemy. Możemy smażyć ją w całości lub pociętą na kawałki.



Krok 2

Rybę nacieramy solą i pieprzem z każdej strony. Obtaczamy w mące i obsmażamy ze wszystkich stron na silnym ogniu. Układamy rybę na gorącym oleju, nie na zimnym, aby nie przywierała do dna i nie chłonęła nadmiaru tłuszczu.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180ºC . Delikatnie przenosimy obsmażoną rybę (razem z tłuszczem) do naczynia żaroodpornego i zapiekamy dodatkowo w piekarniku, aby była chrupiąca.



Krok 4

Ryba jest bardzo dobra również na zimno z sosem czosnkowym lub ketchupem. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami i pomidorami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.