Quiche ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

Quiche ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem to świetny pomysł na piątkowy obiad. Tarta wspaniale smakuje także na zimno, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją wcześniej. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska na imprezę.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • - 250 g mąki pszennej,
  • - 175 g zimnego masła Łaciate, pokrojonego na mniejsze kawałki,
  • - 1 żółtko,
  • - 5 łyżek zimnej wody,
  • - szczypta soli

Nadzienie:

  • - 150 g świeżego szpinaku,
  • - 100 g wędzonego pstrąga,
  • - 100 g tartego parmezanu,
  • - 100 ml śmietany 18% Łaciata,
  • - 4 jajka,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Zagnieść razem składniki na spód. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 20 minut.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 3

Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ewentualnie tortownicę) o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążniki (np. groch, fasolę).



Krok 4

Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążniki i piec 10 minut.



Krok 5

Czosnek pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i przesmażyć. Dodać szpinak i smażyć do momentu, aż zmięknie. Posolić i popieprzyć.



Krok 6

W misce wymieszać śmietanę, jajka i 80 g parmezanu. Posolić i popieprzyć. Masę wylać na podpieczony spód, a na niej ułożyć szpinak, wędzonego pstrąga. Posypać pozostałym parmezanem.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.