Quiche ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem to świetny pomysł na piątkowy obiad. Tarta wspaniale smakuje także na zimno, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją wcześniej. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska na imprezę.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Zagnieść razem składniki na spód. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ewentualnie tortownicę) o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążniki (np. groch, fasolę).
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążniki i piec 10 minut.
Czosnek pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i przesmażyć. Dodać szpinak i smażyć do momentu, aż zmięknie. Posolić i popieprzyć.
W misce wymieszać śmietanę, jajka i 80 g parmezanu. Posolić i popieprzyć. Masę wylać na podpieczony spód, a na niej ułożyć szpinak, wędzonego pstrąga. Posypać pozostałym parmezanem.
Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
Dodaj komentarz