Filet z dorsza posól z dwóch stron i dodaj gałązki tymianku. Z cytryny zetrzyj samą skórkę i połóż na rybie. W moździerzu utrzyj ziarnisty pieprz zielony i posyp nim rybę. Na wierzchu ułóż kawałek masła. Całość włóż do rękawa do pieczenia i zamknij próżniowo.
Tak zapakowaną rybę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termooobiegu na 10 min.
Przygotuj sos. Do garnka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i poczekaj, aż się zagotuje. Powoli dodawaj zimne mleko i energicznie mieszaj za pomocą rózgi. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj więcej mleka.
Przypraw solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do miski włóż szpinak i dodaj suszone pomidory pokrojone w paski wraz z olejem. Dokładnie wymieszaj i przypraw tymiankiem.
Na suchej patelni upraż płatki migdałów i dodaj do sałatki. Przypraw solą do smaku.
Gotową rybę wyjmij z piekarnika i rozetnij worek. Rybę wyłóż na talerz i polej sosem beszamelowym. W oddzielnej misce podawaj sałatkę.
Smacznego!
Dodaj komentarz