Dorsz z lekką sałatką

Danie: Sałatki, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza bez skóry
  • 500 g młodego szpinaku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka zielonego pieprzu ziarnistego
  • 25 g masła Łaciate
  • 2 łyżki migdałów
  • sól

Sos beszamelowy:

  • 60 g masła Łaciate
  • 60 g mąki
  • 300 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Filet z dorsza posól z dwóch stron i dodaj gałązki tymianku. Z cytryny zetrzyj samą skórkę i połóż na rybie. W moździerzu utrzyj ziarnisty pieprz zielony i posyp nim rybę. Na wierzchu ułóż kawałek masła. Całość włóż do rękawa do pieczenia i zamknij próżniowo.

Tak zapakowaną rybę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termooobiegu na 10 min.



Krok 2

Przygotuj sos. Do garnka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i poczekaj, aż się zagotuje. Powoli dodawaj zimne mleko i energicznie mieszaj za pomocą rózgi. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj więcej mleka.

Przypraw solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.



Krok 3

Do miski włóż szpinak i dodaj suszone pomidory pokrojone w paski wraz z olejem. Dokładnie wymieszaj i przypraw tymiankiem.

Na suchej patelni upraż płatki migdałów i dodaj do sałatki. Przypraw solą do smaku.



Krok 4

Gotową rybę wyjmij z piekarnika i rozetnij worek. Rybę wyłóż na talerz i polej sosem beszamelowym. W oddzielnej misce podawaj sałatkę.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.