Rybne kule z okonia faszerowane grzybami

Pyszne pulpeciki z okonia, w środku których znajdziemy aromatyczny farsz grzybowy. Danie uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg filetów z okonia
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 2½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypior do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Następnie gotujemy, odcedzamy i drobno kroimy. Kroimy również bardzo drobno 250 g filetów z okonia i 1 cebulę.



Krok 2

Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę, dodajemy rozdrobnioną rybę oraz grzyby i przez 4 minuty smażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sól, pieprz i cukier. Pozostałą rybę przepuszczamy przez maszynkę.



Krok 3

Do zmielonej ryby dodajemy śmietankę Łaciatą, 1 cebulę i bułkę tartą, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki z ryby z farszem grzybowym w środku.



Krok 4

Wstawiamy bulion warzywny i wkładamy do niego kulki rybne. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy kulki i układamy na półmisku. Dekorujemy np. szczypiorem.



Wskazówki

Polecamy kule w zestawie z ziemniakami purée, polane roztopionym masłem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.