Gravlax, łosoś marynowany w burakach

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżego filetu z łososia ze skórą, bez ości
  • 160 g soli
  • 60 g cukru
  • 1 burak
  • pęczek koperku
  • 60 ml soku z cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie:

Sól łączymy z cukrem i posiekanym koperkiem. Ścieramy buraka na tarce o małych oczkach i mieszamy z przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Naczynie żaroodporne wykładamy folią spożywczą. Dno wykładamy połową przygotowanej marynaty, kładziemy na niej łososia skórą do dołu i zakrywamy z wierzchu pozostałą marynatą. Rybę skrapiamy dodatkowo sokiem z cytryny i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Kładziemy na ofoliowanym łososiu obciążenie i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po zdjęciu obciążenia odlewamy płynną marynatę i ponownie wkładamy ofoliowaną rybę na kolejną dobę do lodówki. Po tym czasie przepłukujemy łososia zimną wodą i wycieramy ręcznikami papierowymi. Łososia kładziemy skórą do dołu, posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki. Rybę można przechowywać w pudełku w lodówce do 10 dni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.