Sól łączymy z cukrem i posiekanym koperkiem. Ścieramy buraka na tarce o małych oczkach i mieszamy z przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Naczynie żaroodporne wykładamy folią spożywczą. Dno wykładamy połową przygotowanej marynaty, kładziemy na niej łososia skórą do dołu i zakrywamy z wierzchu pozostałą marynatą. Rybę skrapiamy dodatkowo sokiem z cytryny i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Kładziemy na ofoliowanym łososiu obciążenie i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po zdjęciu obciążenia odlewamy płynną marynatę i ponownie wkładamy ofoliowaną rybę na kolejną dobę do lodówki. Po tym czasie przepłukujemy łososia zimną wodą i wycieramy ręcznikami papierowymi. Łososia kładziemy skórą do dołu, posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki. Rybę można przechowywać w pudełku w lodówce do 10 dni.
Dodaj komentarz