Pasta z pieczonej papryki z serem feta ma uniwersalne zastosowanie - sprawdzi się zarówno jako dip do nachosów lub warzyw, dodatek do dań z grilla czy też sos do makaronu. Pieczenie papryk sprawia, że nabierają one zupełnie innego aromatu i stają się o wiele słodsze.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Piekarnik rozgrzać do 200°C (najlepiej z funkcją grill).
Z papryk usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na duże, płaskie kawałki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do zwęglenia skórki. Po wyciągnięciu z piekarnika przykryć folią aluminiową – ułatwi to ściągnięcie skórki. Po kilku minutach obrać.
Czosnek pokroić w plasterki, suszone pomidory i fetę na mniejsze kawałki.
W pojemniku blendera umieścić miąższ papryki, czosnek, suszone pomidor, fetę, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zblendować na gładko. Spróbować, posolić i popieprzyć do smaku.
Dodaj komentarz