Pasta z pieczonej papryki z serem feta

Pasta z pieczonej papryki z serem feta ma uniwersalne zastosowanie - sprawdzi się zarówno jako dip do nachosów lub warzyw, dodatek do dań z grilla czy też sos do makaronu. Pieczenie papryk sprawia, że nabierają one zupełnie innego aromatu i stają się o wiele słodsze.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g sera feta,
  • - 3 czerwone papryki,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 3 suszone pomidory,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki soku z cytryny,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C (najlepiej z funkcją grill).



Krok 2

Z papryk usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na duże, płaskie kawałki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do zwęglenia skórki. Po wyciągnięciu z piekarnika przykryć folią aluminiową – ułatwi to ściągnięcie skórki. Po kilku minutach obrać.



Krok 3

Czosnek pokroić w plasterki, suszone pomidory i fetę na mniejsze kawałki.



Krok 4

W pojemniku blendera umieścić miąższ papryki, czosnek, suszone pomidor, fetę, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zblendować na gładko. Spróbować, posolić i popieprzyć do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.