Brak wam pomysłu na ciekawe przekąski na standing party? Pasty, kremy, dipy i sosy które można podjadać bez użycia sztućców sprawdzą się w tej roli rewelacyjnie. Wytrawny krem drobiowy to danie, którego wykonanie nie sprawi wam większej trudności a pomysłów na jego zastosowanie jest nieskończenie wiele. Można wypełniać nim kruche babeczki, pomidorki koktajlowe, czy rulony z szynki lub nakładać go w postaci różyczek na krakersy czy nieduże kanapki z ciemnego pieczywa.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Żelatynę zamaczamy w niewielkiej ilości zimnego bulionu i odstawiamy na 15 minut by napęczniała.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę, a gdy się zeszkli doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Napęczniałą żelatynę łączymy z lekko zagrzanym bulionem.
Ugotowane mięso drobiowe kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego cebulę z tłuszczem pozostałym ze smażenia. Wszystkie składniki blendujemy dodając do nich małymi partiami bulion z żelatyną i tyle śmietanki Łaciatej, by masa nabrała gładkiej, jednolitej i lekkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i lekko schładzamy w lodówce. Uważamy by niezastygła całkowicie.
Gęstniejącą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskamy na krakersy. Możemy tworzyć z niej ozdobne różyczki. Krakersy wstawiamy na moment do lodówki lub stawiamy w chłodnym miejscu. Wystarczy kilka gałązek tymianku lub pietruszki do dekoracji i gotowe.
Dodaj komentarz