Udka w sosie curry

Prawdziwa perełka dla miłośników curry i szybkiej, prostej kuchni. Pyszne, aromatyczne udka w sosie curry. Potrawa idealna na obiad – świetnie smakuje z ryżem i papryką.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 papryki
  • 2 łyżeczki currry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 4 łyżki oleju
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 3 woreczki ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Udka myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i curry, a następnie obsmażamy na patelni do uzyskania złocistego koloru.



Krok 2

Łączymy ze sobą sok i skórkę z limonki, czosnek granulowany, chili, pokrojone papryki, imbir, kurkumę, sól, pieprz i 1 łyżkę oleju. Dusimy na małym ogniu. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.



Krok 3

Dodajemy curry, smażymy jeszcze chwilkę, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy przez kolejne 5-10 minut, aż sos lekko się zredukuje.



Krok 4

Udka podajemy z sosem curry, ryżem i duszoną papryką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.