Drożdżowe ciasto z salami

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 2 małe cebule
  • 150 g salami
  • ½ łyżeczki kminku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. przekładamy na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.



Krok 2

Salami kroimy w drobną kostkę i prażymy chwilę na suchej patelni.



Krok 3

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. W małym garnku podgrzewamy ⅓ mleka, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.



Krok 4

Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dolewamy pozostałe mleko.



Krok 5

Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy, dodajemy żółtka, cebulę i salami.



Krok 6

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy przykryte szmatką na około 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.