Danie: Śniadanie
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. przekładamy na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Salami kroimy w drobną kostkę i prażymy chwilę na suchej patelni.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. W małym garnku podgrzewamy ⅓ mleka, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dolewamy pozostałe mleko.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy, dodajemy żółtka, cebulę i salami.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy przykryte szmatką na około 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Dodaj komentarz