Puszysta babka z truskawkami

Autor:

bietka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej,
  • ,
  • 50 dkg truskawek

Przygotowanie

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto.





Krok 2

Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki.





Krok 3

Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.





Wskazówki

Babkę można posypać cukrem pudrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.