Drożdżówka dyniowa z rodzynkami

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 50 gram świeżych drożdże,
  • 3 łyżki ze sporym czubkiem musu dyniowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki mleka Łaciate,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 garście rodzynek,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • Na kruszonkę:
  • 70 gram masła Łaciate,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • Ponadto:
  • blaszka 24 x 24,
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wkładamy kolejno: rozkruszone drożdże, cukier, puree z dyni, rodzynki, olej, mleko, roztrzepane jajka i wsypujemy przesianą mąkę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 - 3 godziny. Zależy od temperatury jaką mamy w mieszkaniu. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę : wszystkie składniki wkładamy do miski i robimy kruszonkę. Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut ,,do suchego patyczka". Ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.