racuchy z dynią

Autor:

Ela Ślązak

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • pół litry mleka zsiadłego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • kawałek obranej dyni
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać, dynię zetrzeć na tarce i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię z olejem. Wziąć łyżkę umoczoną w zimnej wodzie, nabierać masę i kłaść po jednej łyżce na rozgrzany olej. Racuchy smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem lub podawać z ulubionym dżemem. Smacznego



Wskazówki

Aby ciasto na racuchy nie przywierało do łyżki, należy ją za każdym razem moczyć w wodzie. Dlatego ja zawsze mam przygotowaną szklankę z zimną wodą do maczania łyżki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.