Danie: Śniadanie, Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do miski przesiać pozostałą mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, cukrem waniliowym, wlać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść na gładkie ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, cukier waniliowy i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym. ( odłożyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego).
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wyciąć kółka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Na środku wyrośniętych krążków ciasta dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie. Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką cukru waniliowego.
Krążki ciasta posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.
Na marmoladę wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut.
Dodaj komentarz