Drożdżówki z marmoladą, konfiturą różaną i rabarbarem

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 5 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szkl. marmolady
  • 3-4 łyżki konfitury z płatków róży
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie


Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do miski przesiać pozostałą mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, cukrem waniliowym, wlać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść na gładkie ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Kruszonka

Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, cukier waniliowy i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.






Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym. ( odłożyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego).






Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wyciąć kółka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Na środku wyrośniętych krążków ciasta dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie. Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką cukru waniliowego.






Krążki ciasta posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.






Na marmoladę wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.