Drożdżówki z serem i truskawkami

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej plus do posypania stolnicy
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 5 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 8 dag masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli

Masa serowa:

  • 0,5 kg białego sera twarogowego
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10-12 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • Ziarenka z 0,5 laski wanilii

Kruszonka:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 20-30 dag truskawek
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Z drożdży, 2 łyżek mąki, łyżeczki cukru i połowy mleka zrobić rozczyn, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać resztę mąki, dodać sól, żółtka, resztę cukru, pozostałe mleko, spieniony rozczyn oraz rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Z mąki, cukru, cukru waniliowego, żółtka i masła zrobić kruszonkę, odłożyć do lodówki.





Krok 2

Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć, dodać przemielony ser, zmiksować.





Krok 3

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z serem, wsypać budyń, wydrążone ziarenka z laski wanilii, wymieszać.





Krok 4

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na porcje, uformować małe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej drożdżówki kłaść porcję masy serowej i truskawki przekrojone na pół. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min.





Krok 5

Jajko rozkłócić z mlekiem i łyżeczką cukru, posmarować brzegi drożdżówek. Po wierzchu posypać kruszonką i skórką pomarańczową. Piec ok. 20-25 min w temp. 180°C.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.