Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Rozczyn drożdżowy:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek mleka UHT Łaciate 3,2%

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 jajka
  • 100 g masła Łaciate

Nadzienie:

  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • kilka truskawek

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła Łaciate
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

Rozczyn drożdżowy:

Drożdże ogrzać do temperatury pokojowej. Pokruszyć do garnuszka, dodać cukier, następnie rozcierać łyżeczką, aż drożdże się rozpuszczą. Wówczas dodać mąkę i lekko ciepłe mleko, a potem dokładnie wymieszać. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia.



Ciasto:

Do dużej miski wsypać mąkę, sól oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku, wlać w nieurośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka jednocześnie mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać mleko, jajka i dalej mieszać. Wymieszaną masę wyrabiać dłońmi lub hakiem miksera przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami bardzo miękkie masło. Wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste oraz będzie odklejało się od ręki (ok. 15 minut). Wyrobione ciasto przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.



Nadzienie:

Przygotować, kiedy ciasto będzie rosło. Budyń ugotować w 500 ml mleka (dodając 4 łyżki cukru), pamiętając o zagotowaniu mleka, jak i budyniu. Wystudzić.



Kruszonka:

Mąkę wsypać do miski. Dodać drobno posiekane, zimne masło oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruszki. Wstawić do lodówki.



Pieczenie:

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na równe części.

Z każdej z nich należy uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm i ułożyć blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie - wcisnąć w środek dno kieliszka (ok. 3 cm średnicy). We wgłębienia wyłożyć budyń.

Ciasto wkoło posmarować roztrzepanym jajkiem. Dodać pokrojone truskawki i posypać kruszonką.

Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C. Piec przez ok. 18 minut.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.