Drożdże ogrzać do temperatury pokojowej. Pokruszyć do garnuszka, dodać cukier, następnie rozcierać łyżeczką, aż drożdże się rozpuszczą. Wówczas dodać mąkę i lekko ciepłe mleko, a potem dokładnie wymieszać. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku, wlać w nieurośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka jednocześnie mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać mleko, jajka i dalej mieszać. Wymieszaną masę wyrabiać dłońmi lub hakiem miksera przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami bardzo miękkie masło. Wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste oraz będzie odklejało się od ręki (ok. 15 minut). Wyrobione ciasto przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Przygotować, kiedy ciasto będzie rosło. Budyń ugotować w 500 ml mleka (dodając 4 łyżki cukru), pamiętając o zagotowaniu mleka, jak i budyniu. Wystudzić.
Mąkę wsypać do miski. Dodać drobno posiekane, zimne masło oraz cukier. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruszki. Wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na równe części.
Z każdej z nich należy uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm i ułożyć blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie - wcisnąć w środek dno kieliszka (ok. 3 cm średnicy). We wgłębienia wyłożyć budyń.
Ciasto wkoło posmarować roztrzepanym jajkiem. Dodać pokrojone truskawki i posypać kruszonką.
Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C. Piec przez ok. 18 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz