dynia duszona z kurczakiem i ziemniakami

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • około 1\2 kg dyni
  • 1 pojedynczy większy filet z kurczaka
  • 4-5 sztuk średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane drobno pęczek świeżego posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki śmietanki ŁACIATA
  • 1 szklanka wywaru drobiowego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • większa szczypta kurkumy
  • przyprawa do ziemniaków
  • szczypta curry
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oprószamy przyprawami. Szklimy na rozgrzanym oleju na rumiano.



Krok 2

Cebule i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, oprószamy przyprawą do ziemniaków. Dynię obieramy, usuwamy pestki ze środka i kroimy w paski. W większym garnuszku mięso łaczymy z cebulą, dodajemy pokrojona dynię, ziemniaki, wlewamy wywar, dodajemy sok z cytryny.



Krok 3

Całość dusimy na niewielkim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec duszenia dodajemy śmietane i posiekany szczypiorek, przyprawiamy przyprawami podanymi w\w składniki. Podajemy gorące, smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.