Tagliatelle z bobem

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Tagliatele z bobem

  • 100 g makaronu,
  • 1/2 szklanki bobu, ugotowanego i obranego,
  • 1/2 szklanki listków bazylii (lub więcej, do smaku) + kilka listków do dekoracji,
  • 3 łyżki orzeszków pinii + 1 łyżka do dekoracji,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki tartego sera Jantar,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie

Bób ugotować i obrać. Z połowy bobu przygotować pesto. Włożyć do pojemnika blendera bób, dodać bazylię i orzeszki pinii, odkładając część do dekoracji. Wlać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać tarty ser Jantar, czosnek, świeżo zmielony czarny pieprz. Jeśli pesto będzie zbyt gęste - można dodać wody lub oliwy. W razie potrzeby doprawić solą. Drugą połowę bobu wymieszać z pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek. Ugotować makaron, wymieszać z pesto, nałożyć do głębokich talerzy, dodać bób z oliwą, udekorować orzeszkami pinii i bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.