Dyniowe ciasto z kremem

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki purée z dyni
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 2 żółtka

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Krem:

  • 25 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • Sok z cytryny do smaku
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych

Poncz:

  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać starte na tarce zimne masło, żółtka, śmietanę i purée z dyni.






Szybko zarobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, włożyć na 2 blaszki o wymiarze 25/36 cm, wyłożone papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.





Biszkopt z makiem

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny i aromat, delikatnie wymieszać. Wylać do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak ciasto dyniowe i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.





Krem

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Margarynę dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnej masy jajecznej, wiórki kokosowe i płynną czekoladę. Zimne ciasto skropić ponczem i przekładać. Po wierzchu ciasto posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.