Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać starte na tarce zimne masło, żółtka, śmietanę i purée z dyni.
Szybko zarobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, włożyć na 2 blaszki o wymiarze 25/36 cm, wyłożone papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny i aromat, delikatnie wymieszać. Wylać do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak ciasto dyniowe i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Margarynę dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnej masy jajecznej, wiórki kokosowe i płynną czekoladę. Zimne ciasto skropić ponczem i przekładać. Po wierzchu ciasto posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz